Moj novi kunic - pocetnicka briga

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Moj novi kunic - pocetnicka briga

PostPostao/la Paklenko » ned lip 10, 2012 11:54 am

Pozdrav svima. Ovo je moj prvi post ovdje, i u prvu ruku bih zelio izraziti odlicno misljenje o ovom forumu i clanovima jer ga pratim vec par dana.

Dakle, sutra mi stize kunic. Ne znam otprilike koliko star (nesto stariji od novorodjenceta) i mislim da je sive boje. Nemam jos ni kavez ni nista. Jel mi mozete pomoci u sljedecim stvarima:
- Kako na brzinu napravit neki kavez?
- Cime ga hraniti u pocetku?
- Koliko ga dnevno hraniti i pojiti?
- Kako mu napraviti "WC"?
- Kako ga dresirati u pocetku, i cime?
- Koliko ga pustati van, posto cu ga drzati na zajednickoj terasi ulaza zgrade, a ne u stanu? Bojim se da bi mogao srati po kuci a majka mi je kriticna sto se tice toga, cak mi je prijetila da cemo i ja i on vani ako ga unesem u stan hahaha
- Jel ga smijem setati negdje?
- Jel ga smijem pustati u park?

Dajte mi jos neke savjete za pocetnike. Hvala.

I da, moze prijedlog za ime? Ja sam ga planirao nazvat Zmaj XD
Paklenko
Kunić
Kunić

Re: Moj novi kunic - pocetnicka briga

PostPostao/la sanjita » ned lip 10, 2012 12:26 pm

Nemojte se ljutiti ali samo jedno pitanje prije svega,zasto uzimate kunica ako ne moze biti sa vama,blizu vas i drzat cete ga na terasi ulaza u zgradu? ako se pokenja po kuci,oni imaju kuglice male,to se u sekundi skupi sa metlicom. Mozda bolje da razmislite jos jednom o svemu ako ce zivotinja uglavnom biti sama i splasena u gajbi. Osim toga ako prolazi puno ljudi onuda to ce ga dodatno stresirati. To su drustvena bica,njima prvenstveno treba covjek! drustvo,da nisu sami u nekom kutku zbog eventualnih par kuglica po tepihu.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Paklenko » ned lip 10, 2012 12:38 pm

sanjita je napisao/la:Nemojte se ljutiti ali samo jedno pitanje prije svega,zasto uzimate kunica ako ne moze biti sa vama,blizu vas i drzat cete ga na terasi ulaza u zgradu? ako se pokenja po kuci,oni imaju kuglice male,to se u sekundi skupi sa metlicom. Mozda bolje da razmislite jos jednom o svemu ako ce zivotinja uglavnom biti sama i splasena u gajbi. Osim toga ako prolazi puno ljudi onuda to ce ga dodatno stresirati. To su drustvena bica,njima prvenstveno treba covjek! drustvo,da nisu sami u nekom kutku zbog eventualnih par kuglica po tepihu.

Stalno cu ja bit kraj njega, tj vecinu dana. Igrat se s njim i to. Preko noci ce bit stalno u kavezu, a preko dana cu ga pustat na toj terasi koja je poprilicno velika i odmah je vrata do vrata do mog stana. Na vrhu zgrade je, stoga tu nitko ne dolazi osim mene, i jos dvoje troje susjeda koji stavljaju ponekad robu susit. Imam tu jos 2 male susjede od 5 i 7 godina i one ce se takodjer stalno s njim igrat. Nece on bit napusten. Dok malo uvjerim i razuvjerim mater, bit ce on i u stanu, ne brinite! :D
Paklenko
Kunić
Kunić

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 10, 2012 13:55 pm

Paklenko je napisao/la:
sanjita je napisao/la:Nemojte se ljutiti ali samo jedno pitanje prije svega,zasto uzimate kunica ako ne moze biti sa vama,blizu vas i drzat cete ga na terasi ulaza u zgradu? ako se pokenja po kuci,oni imaju kuglice male,to se u sekundi skupi sa metlicom. Mozda bolje da razmislite jos jednom o svemu ako ce zivotinja uglavnom biti sama i splasena u gajbi. Osim toga ako prolazi puno ljudi onuda to ce ga dodatno stresirati. To su drustvena bica,njima prvenstveno treba covjek! drustvo,da nisu sami u nekom kutku zbog eventualnih par kuglica po tepihu.

Stalno cu ja bit kraj njega, tj vecinu dana. Igrat se s njim i to. Preko noci ce bit stalno u kavezu, a preko dana cu ga pustat na toj terasi koja je poprilicno velika i odmah je vrata do vrata do mog stana. Na vrhu zgrade je, stoga tu nitko ne dolazi osim mene, i jos dvoje troje susjeda koji stavljaju ponekad robu susit. Imam tu jos 2 male susjede od 5 i 7 godina i one ce se takodjer stalno s njim igrat. Nece on bit napusten. Dok malo uvjerim i razuvjerim mater, bit ce on i u stanu, ne brinite! :D

Pa mislim da kunic nije ljubimac za vas al dobro ukolo ste se vec odlucili

- Kako na brzinu napravit neki kavez? Veoma tesko je napraviti kavez koji je dobre velicine za male pare. Moja preporuka je da kupite u pet centru kavez duzineo oko 1 metar http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... x50cm.aspx ili http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... x42cm.aspx
- Cime ga hraniti u pocetku? Posto ce te pretpostavljam uzeti bebu kunica prvih 5 meseci bi trebao da jede samo suvu hranu http://www.petsociety-petshop.com/user_ ... uowv-1.jpg ili http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... -500g.aspx i naravno seno. Mislim da ce se mama vise ljutiti zbog sena nego zbog ,,kuglica" a ako ne mozete da mu dajete seno onda ni u ludilu ne uzimajte zeca.
- Koliko ga dnevno hraniti i pojiti? Prva 3 meseca zivota moze da ima suve hrane koliko hoce posle toga mu smanjti na 2 porcije dnevno i NARAVNO NEOGRANICENA KOLICINA SENA
- Kako mu napraviti "WC"?
- Kako ga dresirati u pocetku, i cime?
- Koliko ga pustati van, posto cu ga drzati na zajednickoj terasi ulaza zgrade, a ne u stanu? Bojim se da bi mogao srati po kuci a majka mi je kriticna sto se tice toga, cak mi je prijetila da cemo i ja i on vani ako ga unesem u stan hahaha-Mora biti pusten minimum 4 sata dnevno
- Jel ga smijem setati negdje? Nema potrebe
- Jel ga smijem pustati u park? Nije preporucljivo jer ga kerovi mogu zaklati a i nije pametno da jede travu koja je pored puta ili na koju pisaju kucici

Moje misljenje je da netrebas da uzmes zeca ali ako oces ja te tu ne mogu spreciti.Malo kasnije cu ti poslati poruku o tome kako da zastittis zeca koji zivi na terasi
Mixazeko

PostPostao/la Renato » ned lip 10, 2012 14:24 pm

Nemam nista osobno protiv tebe i nadam se da ce taj zeko u konacnici biti sretan ali puno toga mi se ne svida u ovoj prici!

Da bi se kunic mogao razvijati kako treba, zdravo i uspjesno mora biti uz majku minimalno 8 tjedana, za pocetak ti preporucujem da ne uzimas i ne odvajas kunica od majke ako je mladi od 8 tjedana, tj. 2 mjeseca! Posto si rekao da je "nesto stariji od novorodenceta" cini mi se da je premlad!
Smatram da si prvo trebao sve pripremiti, nabaviti i posloziti te kada kunic stigne da odmah ima sve na raspolaganju! Bez veze mi je prvo nabaviti kunica pa tek onda nabavljati gajbicu, wc, hranu i sve ostalo!

To su neki od razloga...nekako mi ostavljas prevelik dojam nespremnosti! Kunici nisu prezahtjevne zivotinje ali s druge strane dosta toga im je potrebno za zdrav i kvalitetan zivot!

Iz mog iskustva ti mogu reci da je imati kunica u kuci, stanu, pustenog da se druzi s vlasnicima, ukucanima te prijateljima koji povremeno dodu nesto predivno i uvjerio sam se kako se i najtvrdoglaviji ljudi koji tupe da citav zivot kako je nemoguce da u kuci imaju zivotinju rastapaju pred kunicima! Npr. otac moje djevojke je u pocetku jedva pristao da nabavi kunica...a danas, dode u njenu sobu, legne na pod i mazi se s njom (kunic Nora), nabavlja joj grancice, sijeno...maze se...cak joj i tepa! On je inace i lovac, a kako je upoznao naseg kunica cak i na divlje zeceve gleda s divljenjem i neda da ih se ubija! Tako da vjerujem da ce i tvoja majka popustiti kada vidi o kako divnom stvorenju se zapravo radi!

Kunic moze postati iznimno dobar prijatelj, uvuce ti se pod kozu i vise ne izlazi i jos nisam upoznao osobu koja im je odoljela!

Naravno da ponekad znaju biti zlocesti, ali svaki se da nauciti sto smije, a sto ne! Nuzdu vrse iskljucivo u svojem wc-u, a ako se i zalomi koja kuglica u stanu one su jako male i suhe i bez problema ju uklonis!
Osim toga, to su najcisce zivotinje za koje ja znam i ne da ne smrde nego cak mirise! :D

Preporucujem ti ako si vec odlucio dovesti kunica da sto prije nabavis sve sto mu je potrebno i konstantno radis na tome da mamu uvjeris da mu je puno ljepse kad je s vama u stanu! Jako brzo cete se oboje uvjeriti u sve cari te nezaboravne trenutke koje ta mala slatka stvorenja mogu pruziti covijeku!

Na ovom forumu mozes naci sve sto je potrebno za higijenu, boravak, prehranu, kucnu apoteku tako dasi na pravom mjestu!

Kako god bilo, zelim vam puno srece i predivnih trenutaka! Te naravno, sto prije slike u ovom topicu da ga i svi ostali upoznamo viewforum.php?f=11
Renato
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » ned lip 10, 2012 14:25 pm

Osobno se uopce i dalje ne slazem sa tom idejom da zec bude odvojen,jer zaista ne vidim zasto ih onda ljudi uzimaju ali ako je tako vec odluceno mogu ti samo napisati sto si trazio.

Imas na forumu sve sto trebas znati,ovdje ti je o prehrani sve:
viewtopic.php?f=6&t=246
viewtopic.php?f=6&t=10

Tu imas zasto zitarice nisu dobre tako da molim te probaj naci kvalitetne pelete za njega a ne mjesavinu kojekakvih zitarica u rinfuzi,kvalitetnija hrana je malo skuplja ali ce se dugorocno odraziti na njegovo zdravlje,zitarice mogu kasnije izazvati i poremecaje probave,proljeve i takve stvari:
viewtopic.php?f=6&t=654

I molim te ne nasjedaj u pet shopovima na ponude "vitamina" u obliku drospica odnosno obicnih bombona u vrecici,to im ne treba niti ne smiju jesti,to je obican slatkis,nikakav vitamin i sadrzi svakakve sastojke koji se nebi trebali pod normalno nalaziti u prehrani kunica,tu ti pise sve o tome:
viewtopic.php?f=6&t=149

Bitno je da zeko bude pusten koliko god je to moguce,da pravilno razvije muskulaturu i na kraju krajeva da bude sretan.Od previse stajanja u gajbi mogu im se razviti i zuljevi i svasta nesto tako da je sloboda uz pravilnu prehranu ono sto im najvise treba,dakle ako ce bit zatvoren po noci,po danu budi uz njega i pustaj ga koliko god je to moguce.
Sto se pustanja u park tice,sad je vrijeme krpelja i svega i ja za to osobno nisam...osim toga jesti ce ti travu djetelinu i tko zna sto a to je jos beba i nebi smio to sve jesti,pogotovo djetelinu koja napuhuje.
Za dresuru se ne nadaj previse,to su svojeglava bica,to nije pas i pomiri se s tim da ga u kratkom vremenu pogotovo dok je jos beba neces nauciti puno.Sa vremenom oni nauce i svoje ime i gdje im je wc i svasta nesto.
Wc cisti redovito,svaki dan ako treba i vise puta dnevno a za stelju ti je najbolje koristiti drvene pelete koji inace sluza za ogrjev a ne piljevinu jer bolje upijaju i nema mirisa. Neznam odakle si i dali ces ih sada naci u ovo doba jer vidim da neki ljudi vec govore da ih vise nema do jeseni ali probaj potraziti.
Tu ti je sve o njima,ima i slika kako to izgleda:
viewtopic.php?f=7&t=1325

Dakle baci se na citanje :)

I jos nesto,te male susjede o kojima pricas,ja bih ipak pazila dok su one sa njim...to su jos djeca,dijete od 5 godina se nezna vjerojatno ophoditi sa zivotinjama pa bi moglo biti i povlacenja za usi i sutanja nogom jer dijete nema osjecaj sta je to.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Paklenko » ned lip 10, 2012 15:54 pm

Hvala vam svima. Stvarno jos ne znam koliko je star, ono sam bubnuo otprilike. Sutra cu ga dobiti i napisati kakav je, koliko je star i slikati vam ga.
Takodjer cu mu sutra odmah pripremit kavez, kupit mu taj mix suhog voca, nabavit mu sijena puno i sve srediti. E samo jedno pitanje..jel WC mora biti u kavezu ili izvan?
I koliko mu otprilike trebam dnevno davati sijena, a koliko suhog voca? Zaokruzite mi na neke brojke jer kad mi kazete sto vise ovog sto manje onog ja ne znam koliko otprilike. I jel ima jos nesto vazno sto mi niste spomenuli mozda? :D
I da, probat cu nagovorit mamu da ga nakon par dana ili tjedana pocnemo drzati u stanu. Naviknut ce se i ona. Ja cu ga svako malo dovodit u stan pa cemo vidjet.
Paklenko
Kunić
Kunić

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 10, 2012 16:17 pm

Paklenko je napisao/la:Hvala vam svima. Stvarno jos ne znam koliko je star, ono sam bubnuo otprilike. Sutra cu ga dobiti i napisati kakav je, koliko je star i slikati vam ga.
Takodjer cu mu sutra odmah pripremit kavez, kupit mu taj mix suhog voca, nabavit mu sijena puno i sve srediti. E samo jedno pitanje..jel WC mora biti u kavezu ili izvan?
I koliko mu otprilike trebam dnevno davati sijena, a koliko suhog voca? Zaokruzite mi na neke brojke jer kad mi kazete sto vise ovog sto manje onog ja ne znam koliko otprilike. I jel ima jos nesto vazno sto mi niste spomenuli mozda? :D
I da, probat cu nagovorit mamu da ga nakon par dana ili tjedana pocnemo drzati u stanu. Naviknut ce se i ona. Ja cu ga svako malo dovodit u stan pa cemo vidjet.

Kunic ne moze biti malo napolju malo u stanu :tsnd: (ne znam sta ovo znaci al se dobro uklopilo)
Moras se odluciti Da li ce biti napolju ili u stanu. Sto se tice hranjenja peleti nisu nikakvo suvo voce vec mesavina razn0og bilja koje je presovana i u koga su dodati vitamini(slicna fora kao i sa psecom hranom). Seno treba imati ceo dan na raspolaganju .Dakle kad god mozes menjaj i ubacuj novo seno(barem dva-tri puta dnevno). Moja preporuka ti jeda bolje dajes vise puta po malo nego naprimer jednom dnevno ili dva puta velike kolicine jer tako pojedu samo ono sto im se svidi a ovako pojedu skoro sve. ako te jos nesto interesuje pogledaj link koji ti je dala sanjita o prehrani.
I da hoces li uzeti patuljastog kunica ili velikog?
Mixazeko

PostPostao/la sanjita » ned lip 10, 2012 16:23 pm

Neznam tocno o kakvom mixu voca govoris,ne treba mu to sada za pocetak,to eventualno uvoditi kasnije kao poslasticu....kupis mu suhu hranu za kunice od firme Versele Laga,za njega Cuni Junior Nature jer je jos beba, ako imas u blizini pet shopove koji ju prodaju a trebao bi. Dakle dok je mali suhe hrane moze jesti dosta,jedino ju treba smanjiti ako vidis da vise jede nju a sijeno uopce ne jede.Sijeno im je jos uvijek osnovna hrana i treba iznositi vecinu prehrane. A i bruse zube sa sijenom. Dakle neznam kupis manju keramicku zdjelicu,napunis je i ostavis mu u gajbi nek papa kad hoce ali da pritom ima i frisko sijeno.Ako mozes probaj nabaviti domaceg sijena od nekoga sa sela,ima i po oglasima ljudi koji ga prodaju. Ako vidis da kolicina sijena uvijek ostaje ista u gajbi,zeko ga ne jede...bolje da dok je mali stekne naviku jedenja sijena sto vise. Vodu mijenjati isto cesce pogotovo preko ljeta.

Jesi procitao linkove koje sam ti dala?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Renato » ned lip 10, 2012 16:30 pm

Dok je mali, znaci do 5.-6. mjeseca zivota kunici jedu iskljucivo sijeno i suhu hranu koju kupis u pet centru ili nekom pet shopu! Najbolje je od Versele Laga (Cuni Complete, Cuni junior itd.), a sto se sijena tice mora ga imati uvijek jer sijeno je kunicima 80% prehrane!

Znaci sijeno mora imati stalno pristupacno, dajes mu po saku dvije i kako on jede ti dodajes novo, jer primjetio sam iz iskustva da ako previse odjednom stavis da slabije jednu sijeno koje je ustajalo, manje svjeze, izgubilo miris itd.

Sto se tice tocnog doziranja suhe hrane mi se drzimo savijeta koje nam je dala Lilo, uzgajivacica patuljastog ovnolikog rex-a od koje smo i uzeli nasu Noru i mislim da svaki njen savijet zlata vrijedi! Konkretno, 3 jusne zlice suhe hrane dnevno, a izmedu toga da kunic jede sijeno...u nasem primjeru to izgleda ovako: sijeno uvijek pristupacno te u jutro u 10h dajemo 1 zlicu hrane, onda je opet na sijenu do 16h kada ide 2. zlica suhog, pa opet sijeno do 22h kada dobije 3. zlicu suhe hrane! Sada je vec pocela jesti zeleno pa cemo mjenjati nacin prehrane ali dok je na suhom ovo je sasvim OK!

Iznimno je bitno da ti kunic papa sto vise sjena, ali doslovno! Jer sijeno je najbitniji dio prehrane iz mnogo razloga, drzi zubice pod kontrolom da ne prerastu (kutnjaci), probavu uravnotezenom, pomaze da izbaci zelucanu dlaku koju neprestano unosi ciscenjem (kunic se stalno lize, cisti i na taj nacin unosi svoju dlaku u zeludac koja moze dovesti do zacepa od cega mnogi kunici ugibaju), a i sijeno ima sastojke koji su im potrebni za razvoj!
Nabavi mu i suhih grancica jabuke, kruske...(ima negdje na forumu popis koje sve grancice smiju) obavezno pazi da stablo nije spricano, tretirano kemikalijama! To im je potrebno da glodanjem drze pod kontrolom prednje zubice jer u suprotnom prerastu!

Ima jako puno stvari koje treba znati ali sve se to s vremenom nauci! Kao i sve u zivotu i jos jednom ponavljam...nema tog pitanja koje ti moze pasti na pamet, a da na ovom forumu neces naci odgovor!
Renato
Zečić
Zečić

PostPostao/la Bubica » ned lip 10, 2012 17:51 pm

A da ti prvo uvjeris mamu, a onda uzmes zeca?
Bubica
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » ned lip 10, 2012 17:55 pm

Iskreno ja kad sad sve ovako gledam sto je napisano,da sam nova na forumu i da neznam sta je kunic bi odustala odma :dragonn-ccc-e: ...cini se ovako kao da se brines za omanjeg slona po napisanom al ono,zbilja nije sve tako komplicirano kako se cini sad na prvi mah ali isto tako neki ljudi misle da je zec ono,dosetas se do gajbe,bacis mu nekaj jest kroz resetke i to je to....ima tu puno stvari na koje treba obratiti paznju jer su vrlo krhki i probava im je osjetljiva. Zasada se skoncentriraj na to da bi bilo dobro da ima kvalitetnu hranu,sijeno i ona suha hrana za pocetak sto smo ti napisali i cista voda,to je to. Wc cistis kad vidis da ga je napunio i pustas ga i druzis se sa njime da nije sam i da bude sretan. Ako uocis kakav problem ili ti nije nesto jasno,javis se pa ce se rijesiti u hodu :wink:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Paklenko » pon lip 11, 2012 18:46 pm

Well, naucio sam dosta.
Zeko mi je star oko 2.5-3 mjeseca, nije patuljasti nego onaj normalni. Sutra ujutro ga dobivam. Dakle, sutra idem takodjer nabavit sijena ujutro prije nego ga dobijem, kavez, a veceras idem kupit hrane (pelete? [koji bi se trebali sastojat od oko 25% vlakana i 16-22% proteina posto ce mi biti na balkonu u stanu)

Gledao sam u pet shopu hranu od Versele Laga, nema. Ima samo neka vitalarge tako nesto, pelete i jos neka ne znam koja marka ali uglavnom tamnoplavo-ljubicasto-bijela je kesica. Sad ne znam dal da uzmem to ili pelete ili oboje pa da mu dajem svega po malo?

Takoder moram uzet drvene pelete za WC veceras/ujutro.

Jel sam u pravu za sve sto sam rekao ili negdje grijesim? :D
Paklenko
Kunić
Kunić

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 19:18 pm

Paklenko je napisao/la:Well, naucio sam dosta.
Zeko mi je star oko 2.5-3 mjeseca, nije patuljasti nego onaj normalni. Sutra ujutro ga dobivam. Dakle, sutra idem takodjer nabavit sijena ujutro prije nego ga dobijem, kavez, a veceras idem kupit hrane (pelete? [koji bi se trebali sastojat od oko 25% vlakana i 16-22% proteina posto ce mi biti na balkonu u stanu)

Gledao sam u pet shopu hranu od Versele Laga, nema. Ima samo neka vitalarge tako nesto, pelete i jos neka ne znam koja marka ali uglavnom tamnoplavo-ljubicasto-bijela je kesica. Sad ne znam dal da uzmem to ili pelete ili oboje pa da mu dajem svega po malo?

Takoder moram uzet drvene pelete za WC veceras/ujutro.

Jel sam u pravu za sve sto sam rekao ili negdje grijesim? :D

Au uzimas velikog zeca=velika odgovornost. Ja ti to govorim iz licnog iskustva.
Prvo se raspitaj sta je dosad jeo na osnovu toga cu ti sastaviti jelovnik jer se on za nijansu razlikuje od jelovnika patuljastog kunica. Kavez ti treba biti poprilicno velik i nije dovoljno da bude pusten nekoliko sati. Velike kunice moras terati da se krecu jer su manje aktivi od malih kunica. Kad dobijes zeca i postavis sliku dobices vise informacija. Takdje treba ti veliki WC tojest WC za macke. Naravno Seno trebas da kupis pre nego sto ti dodje zec. Iako ti zvuci primamljivo zeca prvih par dana najbolje da ne pustas iz kaveza da bi se privikao na novu sredinu i naucio na WC
Mixazeko

PostPostao/la Paklenko » pon lip 11, 2012 20:06 pm

Ma on je mali jako, nije to veliki zec vec o vrsti govorim da nije patuljasta. On je mali skroz.
Paklenko
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan