Problemi

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Problemi

PostPostao/la Vinnie » sub tra 07, 2012 19:22 pm

Pozdrav, imam kunića (6 mj. stara), no imam problem, nemam nikakvog pet centra gdje bi mogao kupit nešto za zeku, samo mogu joj hranu i sijeno kupovat :sad:
Kad sam ju kupovao morao sam ić u Slavonski Brod, koji je 30-tak kilometara dalje od mene, tamo sam i kavez kupio i sve. Kavez je prilično velik ovakav samo bez ičeg unutra, samo posteljica, hrana, voda i sijeno http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/ ... 00_300.jpg
Eh sad, pošto želim zeki sve najbolje, tražio sam nekakve igrače, pa sam našao onaj dispenzer, ali to ima samo u Zagrebu, koji mi je još dalje :sad:
Imate kakve prijedloge za igračke? Dao sam joj tenisku lopticu, nije baš zainteresirana pretjerano za njom, malo ispočetka no sada ništa..
Zeko mi dosta vremena provodi u kući jer do podne sam u školi, po podne imam treninge i utakmice, a roditelji kada ju izvade van nemogu je vratiti unutra jer se rita, zato ima velik kavez.
Od nekakvih "poslastica" joj dajem jabuku, mrkvicu i kruh (mrkvicu baš i ne voli ali mora jest malo hehe), u ovom našem tkz. pet shopu nemaju poslastica niti ičeg :ljut:

Trebam prijedloge za nekakvu "homemade" ili nešto što se može kupiti u trgovinama tipa kaufland, igračkicu za zeku.
Što da joj dajem od hrane, a da ne moram ić negdje daleko po to. Ima nekakvu hranu, sijena uvijek puno, svježu vodu, čist kavez (iako ne voli kad joj čistim :zekoo3: ), te za podlogu nešto bijelo, drveno valjda što baš i nije za kuniće, ali je bolje od piljevine koja im može naštetit i koja se poljepi užasno za njih, a i upija odlično kada se popiški i ne smrdi, mjenjam svakih 5 - 6 dana.
I ako imate prijedloga kako napraviti nekakav tunelčić, zeko ima puno mjesta za trčanje ali ne baš i za one ogromne kaveze i tunele..

Hvala, zeko Vinnie.
Vinnie
Kunić
Kunić

Re: Problemi

PostPostao/la cuki23 » sub tra 07, 2012 20:48 pm

Sad je proljeće sada će ti puno toga biti okolo po livadama što se hrane tiče.upišeš gore u ovaj search,malo pretražiš forum pa ćeš naći topic DOZVOLJENA HRANA, a kruh izbaci,to nije dobro za njih. što se igračkica tiče možeš od nekoliko dasaka nekakvih,samo da nisu prešane nešto sklepati, možeš mu dati nešpricane suhe grančice jabuke i lješnjaka (to je najčešće u okolini kuća),isto tako za to imaš topic GRANČICE i možeš mu dati onu bočicu od jogurta, čep plastični,samo prije dobro opereš,imaš i topic IGRAČKE,ali nisu ti zečeki neki baš sad ludi za igračkama. za ostalo će ti netko drugi dat savjete.
cuki23
Zečić
Zečić

PostPostao/la Vinnie » sub tra 07, 2012 21:09 pm

Hvala :))
Budem pronašo nešto za nju
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sub tra 07, 2012 22:10 pm

Tu ti je popis dozvoljene hrane: (isto tako pise sto se nebi smjelo davati)

viewtopic.php?f=6&t=246

Dakle posto ima vec 6 mjeseci moze polako prelaziti na povrce,nemora jesti samo sijeno i suhu hranu,treba im i povrce radi vitamina...gore ti je popis sta sve od povrca smije jesti,ducan ili plac nekakav valjda imas blizu pa joj kupis. Dobro operi povrce jer bas nije najsretnije rijesenje kupovati iz ducana ali ako nemas svoj vrt moras tako.
Sto se poslastica tice,osim jabuke su zdrave i suhe brusnice kojih isto ima u ducanu za kupiti pa joj i to pomalo mozes davati,samo polako jer imaju dosta secera u sebi.
Sto se igracaka tice,po mojem iskustvu a i postovima drugih nisu oni bas zainteresirani za igracke al eto vidim da puno ljudi pise da uzmu recimo role od toalet papira pa ih napune sijenom pa se zeko onda dok cupa to sijeno iznutra i pomalo igra sa time. I ako ikako mozes,popricaj sa roditeljima da zeku vise pustate van jer ne moze cijelo vrijeme biti u gajbi,nit je zdravo nit je sreca za njega,zamisli da si ti zatvoren citav dan.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Vinnie » ned tra 08, 2012 9:45 am

Hvala za link. Imam dućan tu odmah pored mene, samo da prođe Uskrs pa ću se bacit u akciju hehe
Koliko otprilike se smije davat brusnice dnevno? Jabuku joj dajem nako manje od pola i još manje od te polovice :)
Ma nije njima problem njega pustit, ali nemogu ga spremit unutra ako mene nema, on je naviko da ga ja nosam :zekoo11:
Ali sad kad smo nabavili ovaj kavez gdje on može sam iskakat i uskakat, jučer mi je cijeli dan letao po sobi (od nekih 14h do ponoći) i sam je ulazio u kavez obaviti nuždu, popit vode i pojest sjena, a navečer sam mu dao jabučice i onda je zaspao kao tele :zekoo3:
I netko mi je rekao kako moj zeko puno jede, sijena ima cijeli dan a suhu hranu mu dam ujutro, popodne i navečer, posebno ako trčkara, pa me strah da ga nebi to ubilo. Hvala i Sretan Uskrs :)
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned tra 08, 2012 10:44 am

Obicno se bebama preporucuje da jedu suhe hrane u par navrata kroz dan ali posto njoj mozes uvoditi vec povrce,smanji suhu hranu na dvije porcije znaci recimo ujutro i navecer a izmedju joj das povrca....bitnije je da jede zdravog povrca i sijena sto vise a suhu hranu pomalo. Super,samo neka trckara,vole trcati i bacakati se i svasta izvoditi kad su vani :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Vinnie » ned tra 08, 2012 10:52 am

Ok :)
Znam hehe, kad je vani bjezi od mene i provlaci se iza kaveza stalno (ima nako rupica između kaveza i zida pa tu voli bit) :)
Nego strah me da ju maca neće napast ili nešto, još se nisu upoznali.. Obično je zeko u kavezu dok je maca u kući i dok je kunić vani maca je u garaži ili negdje..
Kako da ih "upoznam"?
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned tra 08, 2012 11:03 am

Pa cuj ja zbilja neznam jer ja isto imam doma macu al moj zeko rezi na moju macku i ova je obicno gleda sa nekakvog ormara sa sigurne visine :D tako da nikad nije bilo straha da ce nesto napraviti zecu....ali posto su njima zecevi plijen u prirodi treba bit oprezan,uvedi macu u prostoriju dok je zeko prvo u gajbi recimo da vidis kako ce se ponasati kad vidi i osjeti zeku unutra....pa kasnije i pusti zeku ali naravno budi uvijek kraj njih da slucajno nebi bilo nesto,ona ce ga vjerojatno pokusati malo onako doticati sa sapicom,tako je i moja na pocetku,bez ikakve agresije. Samo pazi da joj ne dira oci.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Vinnie » ned tra 08, 2012 11:40 am

Kad sam kupio zeku i doveo ga kuć odmah sam pusito macu, zeko stao na žicu i promatra macu a maca reži na zeku :D
Pa ga je njuškala i sad je već bolje, ali me strah pustit njih dvoje u istu prostoriju dok mi zeko ne poraste :))
Evo nekih slikica:

igračkice - http://desmond.imageshack.us/Himg840/sc ... es=landing
ta suha hrana - http://img585.imageshack.us/img585/8379/53991149.jpg
Vinnie - http://img585.imageshack.us/img585/6096/16479287.jpg
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zec Vice » ned tra 08, 2012 11:47 am

Nemoj puštati macu i zeku skupa,barem ne neko vrijeme..iako postoji mogućnost i da se sprijatelje
inače ,vinnie je predivna :)
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » ned tra 08, 2012 15:42 pm

Ja ne vidim razlog zasto ih nebi pustao,samo moras biti sa njima svakako,moraju biti pod nadzorom...koja je razlika ako ih upoznas recimo sada i za neznam,mjesec dana....zec vise nije beba tako da po meni nema razloga. To sto rezi na njega nije cudno jer joj je nesto novo,nesto nepoznato....odvajanje moze uciniti po meni samo kontraefekat...ako nece ici,nece ici i nece se druziti i cao djaci....ali ja bih svakako pokusala da malo budu jedan uz drugog da vidis kako ce taj odnos napredovati.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » ned tra 08, 2012 16:58 pm

Ako maca hoda po vani vjerojatno je naucila lovit male zivotinje i ja ih ne bi pustala bez nadzora
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Vinnie » ned tra 08, 2012 17:05 pm

Pa prije kojih mjesec dana maca je slučajno uletila u kuću dok je zec leto, pa je mačka odmah krenula (dok je zec ležao) čim se ustao zeko mačka se prepala i pobjegla :blush:
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la Vinnie » pon tra 09, 2012 13:27 pm

Nabavio sam kamen za oštrit zube i poslastice..
Kad i koliko smije poslastica i šta da radim s ovim kamenom? Postavio sam na žicu, al ona nije baš zainteresirana
Vinnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon tra 09, 2012 13:30 pm

Taj kamen nije bas najzdravije rijesenje...bolje bi bilo nabaviti grancice nespricanih dozvoljenih vocki pa neka to glodju....ovaj kamen nekada mogu jako brzo pojesti a to nije zdravo. Kakve poslastice?
Ovdje ti je popis dozvoljenih grancica:
GRANČICE (S MLADIM LIŠĆEM)
• grab
• jabuka
• jasen
• javor
• joha
• kleka
• lipa
• lješnjak
• smreka
• vrba