Do kad je kunić plodan?

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

Re: Do kad je kunić plodan?

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » pet svi 25, 2012 11:48 am

Iskreno malo ste agresivno nastrojeni :D Morate uzeti u obzir da neki nemaju uvijete za 2 zekana, a silom govorite o parovima...ok, znam da su društeva bića itd. ali i mačkama je bolje kada su u paru pa većina obitelji ima samo jednu mačku ili mačka...Nisam za zahvate na ljudima (operacija nosa i slično) kao ni na životinjama ako nisu potrebne...dakle ako zeko živi sam zašto mu rezati jaja ili vaditi jajnike&Co??? Što se spomenutih tumora tiće današnje kućne životinje ih dobiju pazili na njih kao pod staklenim zvonom jer žive dulje od njihovog vijeka u prirodi i hranimo ih (kao i sebe) sa svakakvim sranj... od zagađene vode do gmo...ugl kuži se što želim reći...i sama sam imala 2 tumora i skoro su me sterilizirali pa eto nisam za to :D A iz istog razloga sam na prijedlog veta sterilizirala psa i svejedno je imao tumor na repu 10 godina kasnije i živio s njim do 18 godine dok nije oslijepio, oglušio i ugasio se jadan :sad: Trenutno imam kastriranog mačka (svekrvin i boji se da se ne probečari :D vezana je jako za njega i već su joj 3 mačke auti i susjedi rješili pa želi imati "kontrolu") i sama sranja s njim...prvo pljuni pare da ga se kastrira...onda pljuni pare sada za posebnu hranu jer se deblja ko sumo borac...a on svejedno s jajima ili bez vodi svoju politiku i šajba okolo (prošle 2 god ok kastracije nisu ostaci hormona)...samo što je sada deblji i tromiji...Sve tp ovisi od slučaja do slučaja...evo Damir 2 godine živi normalno i mislim da nije tužan...mazi se stalno samnom...kud ja tu on...i igra se s mačkom...a koliko bude živio živjeti će...Boga se igrati neću...svaka čast svakom, pravo na vlastite stavove imamo :zeko8:
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

http://www.youtube.com/watch?v=3oRKvpZ7 ... re=related
Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » pet svi 25, 2012 12:22 pm

Hvala na podrsci i ja se isto Boga bojim niti zelim nekome da budem Bog, a i uvek sebe stavljam u polozaj kako bi meni bilo, mozda je to glupo poistovecivati se sa malenom zivotinjicom ali ja cak njih smatram jos slabijima od nas ljudi pa ako bi mene bio strah da idem pod noz, kako bi tek njemu bilo?! eto to mi je stalno u glavi i naravno slucaj kada i najvecem profesionalcu moze da zadrhti ruka u nekom momentu i zasto bi se to desilo bas na mome zeku, ne treba uvek misliti na lose ali mene je iskreno bas strah, i to su mnogi od razloga sto se bojim te kastracije :kmeee: ali mislim da sam vec dosadila sa svojom dramom oko toga pa necu da duzim, ali eto zelela sam da cujem razna misljenja i iskustva .....u svakom slucaju mi je sve to dobrodoslo.

Magnetika de la Jazz je napisao/la:I...evo Damir 2 godine živi normalno i mislim da nije tužan...mazi se stalno samnom...kud ja tu on...i igra se s mačkom...a koliko bude živio živjeti će...Boga se igrati neću...svaka čast svakom, pravo na vlastite stavove imamo :zeko8:

zasad je i moj zeko super i mnoogo se mazimo i volimo :zekojubav: i bitno mi je da je on zadovoljan bar ja takav utisak imam iako jos uvek mozda ne umem da prepoznam sva njegova osecanja, ali dolazi kod mene, prilazi mi da se mazi, stalno me licka i oblece oko mene i ako je u kavezu, cim se ja pojavim on se propinje na nogice da ga uzmem tako da mislim da je zadovoljan zeko :zeko3:

A gde ja mogu tvog Damira da vidim? :zeko2:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zec Vice » pet svi 25, 2012 12:52 pm

sve to ovisi o vlasniku,da sam odluči.ne može vas nitko natrati na to,ljudi su vam samo savjetovali.jer,ako ces ti uzimati drustvo svom kunicu,a ne zelis mlade,onda bi to bio jedini nacin da sprijecis parenje.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » pet svi 25, 2012 22:14 pm

Zec Vice je napisao/la:sve to ovisi o vlasniku,da sam odluči.ne može vas nitko natrati na to,ljudi su vam samo savjetovali.jer,ako ces ti uzimati drustvo svom kunicu,a ne zelis mlade,onda bi to bio jedini nacin da sprijecis parenje.

Slažem se i da se razumijemo ne napadam nikoga, ali ponavljam ako je SAM i ako će biti SAM (a skužila sam da će zeko biti sam...) zašto maltretirati životinju operacijom??? Onda tako možemo svaku mačku, psa, pticu, ribice :D hajdemo ih sve pokastirati i sterilizirati...

markiza je napisao/la:A gde ja mogu tvog Damira da vidim? :zeko2:

Evo ti ga ovdje ->http://www.zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=11&t=5847&hilit=damir

...nema novijih slikica ne mogu uploadat :dry:
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Zec Vice » sub svi 26, 2012 8:18 am

ma znam i ja sam za to i slazem se ali spominjala je da ce nabavljati drustvo pa zato govorim.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » sub svi 26, 2012 14:45 pm

Zec Vice je napisao/la:ma znam i ja sam za to i slazem se ali spominjala je da ce nabavljati drustvo pa zato govorim.

Pa spominjala sam u slucaju da, ako nevalja da mi zeko bude sam, koliko sam shvatila svi su pobornici toga da mu nadjem zenu i da ce tako biti sretniji. A ja ne bih volela da mi bude sam i tuzan jer nema nikog pored sebe svoje vrste , pitanje je koliko covek moze zeki da nadoknadi to drustvo svoje vrste?
I drugo je bilo to da ako zivi moj zeko sam, iako ga muce hormoni da bi ga trebalo kastrirati tako ste svi savetovali jer u suprotnom postaje nepodnosljiv. I zato sam onda i pocela razmisljati da mu nabavim zenku iz ta dva razloga jer vecina vas upozorava na to?!
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » sub svi 26, 2012 20:35 pm

markiza je napisao/la:
Zec Vice je napisao/la:ma znam i ja sam za to i slazem se ali spominjala je da ce nabavljati drustvo pa zato govorim.

Pa spominjala sam u slucaju da, ako nevalja da mi zeko bude sam, koliko sam shvatila svi su pobornici toga da mu nadjem zenu i da ce tako biti sretniji. A ja ne bih volela da mi bude sam i tuzan jer nema nikog pored sebe svoje vrste , pitanje je koliko covek moze zeki da nadoknadi to drustvo svoje vrste?
I drugo je bilo to da ako zivi moj zeko sam, iako ga muce hormoni da bi ga trebalo kastrirati tako ste svi savetovali jer u suprotnom postaje nepodnosljiv. I zato sam onda i pocela razmisljati da mu nabavim zenku iz ta dva razloga jer vecina vas upozorava na to?!

Kunici su definitivno sretniji u drustvu..naravno da ce prezivjeti biti i sam i naravno da nece sjedit doma i razmisljat kako bi mu bilo lijepo u drustvu i sl., ali drustvo iste vrste mu nitko ne moze nadoknadit..

i ne slazem se s Magnetika s tobom da je tako i s mackama i sa svim zivotinjama..postoje vrste koje jednostavno moraju ili preferiraju zivjeti same..isto tako govoriti da kastracija ili sterilizacija ne znaci nista u zdravstvenom smislu je cisto banaliziranje..to sto je tebi macak debeo i trom to ima veze s nacinom na koji ga hranis i sa samom mackom..najlakse je okrivit kastraciju za to..slobodno si procitaj neka strucna misljenja o tome..jer sori, ali kastracijom odnosno sterilizacijom se kod zivotinje ne mjenja ono kakva ona zapravo je vec samo nestaje onaj aspekt ponasanja koji je bio rezultat spolnih hormona

i zasto "maltretirati" zivotinju kastracijom/sterilizacijom? uosim zbog nekontroliranog premnazanja, što mislim da ti jasno, bolesti i stradavanja, frustracija koje neke zivotinje prozivljavaju zbog nagona kojeg ne mogu nigdje isprazniti, a koji je za njih tolika muka da zahvat nakon kojeg se oporave nakon dan-dva je neusporedivo manje maltretiranje..to sto ti imas srece da tvog Damira ne muce toliko hormoni da ti se cupa svaka dva tjedna, bjesomucno slaze gnjezda, grize sve oko sebe od muke, jasi po svemu zivom i da ne nabrajam dalje, ne znaci da ta operacija nije potrebna..potrebna je, ne mozda svima i uvijek, ali je svakako preporucljiva za sve..i jos nesto- usporedujes to s ljudskim operacijama nosa i slicno, e pa usporedi to s operacijom slomljene noge recimo..prezivjet ces i bez nje, ali ce ti to smanjit kvalitetu zivota
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » ned svi 27, 2012 11:27 am

Tvoje mišljenje...poštujem ali se i dalje ne slažem...slomljena noga i odrezana jaja vala nisu isto ako su dotična funkcionalna...Također imala sam mali zoo dok sam odrastala doma i svaka životinja od ovih kućnih je sretnija ako ima par pa čak i jezerske kornjače koje smo imali...Istina postoje neke vrste koje moraju biti same jer postoji međusobna netrpeljivost pa dolazi do ozljeda i čak smrti (ribica betta najbolji primjer) ali u to se ne boje uobičajne kućne životnje kao pas i mačka. No, i dalje tvrdim da im je bolje samima ako za to ne postoje uvijeti, a velika je odgovornost i obveza imat 2 zeca...vidim po tome koliko je zahtjevan ovaj jedan. Kako sam i napisala mačka hranim sa specijalnom hranom za sterilizirane mačke i držali smo se svih uputa od veta i svejedno se promjenio u masi...tako da ti ni to ne stoji...a sterilizirala sam i psa zbog savjeta veta da su kod njih česti tumori pa da je bolje prevencije radi...poslje je svejedno imao tumore i živio je s njima dugo...Isto tako majka mi je godinama uzgajala perzijske, sijamske i ruske mačke i znam itekako koji cirkus nastaje kada se previja i jauče da od nje ne možeš živjeti...i krvari...i grebe sve i zapišava...a odbija mačke i tuče se s njma...ali to ionako bude samo 2/3 godine dok su u vrhuncu spolne zrelosti po 2 mjeseca tako da i to prođe i da ne steriliziraš životinju. Najlakše se "rješiti" problema da napraviš cvak cvak iako i to ima posljedice (mace neke nisu preživile sterilizaciju) ali mi se više neda pisati i objašnjavati, jer svi koji zagovaraju tu temu stalno tupe isto i vrte se u krug i svađaju i tjeraju ljude umjesto da budu sretni što je netko i tog jednog zekana/zekancu uzeo k sebi i da ih se manje mora akcijama spašavati kao ja Damira koji je kako stvari stoje jedini iz legla ostao kućni ljubimac a ne nedjeljni ručak. A da ne pričam o tome da to nisu "atraktivne" životinje i da se kupuju većinski za Uskrs ili za kratku zabavu klincima a onda pod nož i zeko je otišao u šumu :dry: Dakle suma sumarum, po nekima ispada u držanje i održavnje zeca pod jednom stavkom obavezno držanje 2 ALI nedo B. da se pare dakle cvak cvak a ako držiš jednog si nehuman...nonsens...Sorry, ali to da ti se čupa i previja si trebao znati kada si ga uzimao/la i to je dio njihove prirode da ti ždere i sere okolo...a to što je tebi komotnije da to ne gledaš pa ga kastriraš drugi par rukavica...I za kraj jedno je čitanje drugo je iskustvo...od malena među životinjama i to puno njih (imala sam čak i kravu i telila je s bakom i vetom)...tak da...i na tarabi piše nekaj pa nije :D

I dodatak: kakavo premnažanje ako je sam...jedino ako će sam sebe po djevici Mariji!

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » ned svi 27, 2012 12:05 pm

Ja imam steriliziranu macku pa se nikako u masi nije promjenila a proslo je vec dosta vremena...dapace ima super liniju,cak je i mrsavija malo....tako da vidis da nemora po zakonu nekom odma biti tako. Bas zato sto postoje takve price o debljanju nakon sterilizacije bojala sam se kako ce to izgledati no medjutim vidim da sam se prevarila. Znaci nije automatski tako da se svaka zivotinja udeblja nakon sterilizacije. A jaukala je nocima i danima i vukla zadnji dio tijela po podu kad su hormoni proradili...da ja i nisam reagirala a to nije dolazilo u obzir da ne reagiram na takvu situaciju,moja mama bi reagirala jer se vec pocela plakat gledajuci je. Cim joj se pridje,ona se spusta na pod i dize guzu,osim toga znas i sama ako imas macke. I sta to nije opet do svacijeg gledanja na stvari? ti bi bila dovoljno jaka da pregrizes taj period i cekas da prodje,ja nisam recimo. Tim vise sto nas je veterinar odma savjetovao da ju sterilizramo cim prodje taj period jer se za vrijeme tjeranja sterilizacija ne preporucuje. Neznam,meni je to mucenje za macku bilo,ti jauci i mjaukanje specificno. A recimo svoju Miu nisam sterilizirala...zivi sama i nikad nije imala nikakve lude faze kao sto sam citala ovdje a i zbog nekih drugih razloga ju eto nisam sterilizirala,sad kako god da je,je,nebih ju sterilizala ni sad jer mi vec ima preko 6 godina i bojim se.
Osim toga,tko ovdje nekoga moze natjerati na ista? sterlizirati ili ne,svacija osobna odluka.Ja osobno ju podrzavam i uvijek cu savjetovati kastraciju ili sterilizaciju ako zivotinja pod utjecajem hormona vise nije ona svoja. Ti neces,i di je problem,jos uvijek se mozemo druzit :D :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » ned svi 27, 2012 12:27 pm

Pa i zato se onda opet vraćamo na ono prvo: sve je od slučaja do slučaja i ne mora se odmah trčati sterilizirati/kastrirati životinju čim počne malo pokazivati nazvake za parenje...pogotovo ako je životinja sama...i sama si napisala tebi je smetalo njezino jaukanje...mačka ne pati njoj je to prirodno...ako baš hoćeš priroda je dovodi do ludila da se pari jer joj je to svrha kako bi vrsta opstala...ali priroda nije toliko okrutna da će životinja od toga skrenuti ili slično...to za samu životinju nije mučenje to je njezina priroda...ne nađu neke jedinke ni u slobodi "partnera" pa ne krepaju od toga...radi se dakle o komociji i odluci vlasnika...i zato ne razumijem čemu napad ako netko želi ostaviti životinju da ima svoj koliko toliko prirodni tok i život? I ja sam pod PMSom nemoguća pa me nitko ne sterilizira hahahah a isto tako sam imala 2 operacije nakon kojih sam ostala mršava kakva jesam...moja prijateljica je imala puno banalniju operaciju pa se udebljala 25 kg...nadam se da se kuži što želim reći...ne napadam nikoga ali dozvolite ljudima da imaju izbora...nemojte ih odmah napadati i kritizirati...jer zec može živjeti sam nije mu za glavu da ga se reže...na drugu stranu postoji mogućnost da bude totalno nemoguć i to se mora uzeti u obzir...dakle što god vlasnik odlučio na njemu je da živi s odlukom i trudi se da životinji omogući što bolji život. Ali zagovaranje sterilizacije kao muss mi je ono bezveze...

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » ned svi 27, 2012 12:31 pm

I ja vas sve volim i naravno da se možemo družiti, ali sam ja malo boemsko prirodni tip pa gdje god može priroda je zagovaram :zeko8: :zeko3: :zeko3:

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » ned svi 27, 2012 12:37 pm

Znala sam da cu bit krivo shvacena sa tim mjaukanjem,ne nije meni zbog moje komocije smetalo jaukanje nego radi njenih kretnji,toga kako se osjeca i izgleda na van,kako to izgleda kada se tako ponasa,totalno nenormalno,ja svoju macku volim i ne moram nikome dokazivati dali je volim jel,mjaukanje kao takvo je najmanji problem,osim toga zivim sa ljudima koji su puno glasniji i iritantniji ponekad i kaj sad :D :) ...da sam ja uzela stvari u svoje ruke jesam i vjerujem da joj je sada puno bolje. Ovo sa prirodom ne uzimam u obzir jer ako cemo o prirodnome,ova rasprava bi se puno vise mogla prosiriti a necemo kvariti temu :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Epimedia » ned svi 27, 2012 12:54 pm

Svatko ima pravo na svoj stav da li će sterilizirati ili neće svoje životinje. I to što netko zagovara sterilizaciju ne znači da te se napada da ti to moraš napraviti.
I jedna od mojih mačaka je sterilizirana nakon konstantnog tjeranja (doslovno svaka dva tjedna), mijaukanja, cviljenja i dizanja repa. I nismo to napravili zbog svoje komocije već zbog same nje, a kao potvrdu da smo dobro odlučili poslije opercije smo saznali da je imala problema s cistama. Ne vidim smisao u tome da se pusti takvo mučenje, osobito kad vlasnik nema namjeru dozvoliti parenje.
Ali odluka je na vlasniku, ne vidim smisao u svađanju oko toga i nametanju stavova. A što je prirodno ili nije, treba krenuti od toga da samo držanje životinja u stanu/kući nije prirodno, teško da ostalo može biti. :hm:
Viola slika Jura slika
Epimedia
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » ned svi 27, 2012 18:45 pm

Magnetika de la Jazz je napisao/la:I ja vas sve volim i naravno da se možemo družiti, ali sam ja malo boemsko prirodni tip pa gdje god može priroda je zagovaram :zeko8: :zeko3: :zeko3:

Naravno da se druzimo i dalje :)
ne zagovaram sigurno da se kastracija mora..napisala sam i prije da dok sam imala samo Altana, jer mi roditelji nisu dali da imam jos jednog zeku, da on nije bio kastriran sve dok nije dobio tumor testisa..dakle da nije dobio tumor ne bi ni isao na kastraciju..i svakako sam za da bolje da netko tko nema uvjete ne nabavlja jos jednog zeku..recimo ko Zec Vice..nema dostupnog dobrog veterinara, a premlada je da moze sad zeca navazat okolo i zato ima samo jednog i to nekastriranog i brine se za njega najbolje sto zna..
stvar je ovdje da je nekim zivotinjama kastracija nuzna, kao recimo sanjitinoj macki, po mom misljenju i svim mackama koje bauljaju po vani, kujama koje zive u dvoristu i sl... i uz sve to smatram da je prepurcljiva svim zenkama raznih vrsta koje nisu za uzgoj ili koje su bile za uzgoj prije pa ih se vise nece pariti zbog tumora..naravno da sterilizacijom neces sprijecit tumor na repu, ali tumor maternice sigurno ne moze dobit ako ju nema..a pokazalo se da smanjuje i vjerojatnost od tumora mlijecnih zljezda..
cura koja je pitala za savjet ima uvjete za dva zeka i pitala je jeli bolje da joj zek zivi u paru tako jer ako je da bi mu ona to htjela omoguciti..njen problem je sto ju je strah samog zahvata i toga da ce zeku boljet sto je razumljivo i mislim da nikome nije svejedno reci ono finalno da i predat zeku veterinaru..meni je sto puta doslo da se predomislim, i da nisam ni trebala imat 2, i da riskiram zivot zdrave zivotinje, i da ju izlazem boli i sto drugih stvari..ali mislim da sam na kraju dobro postupila kad gledam Mocu i Naira kako se vole.. a toga bez te operacije ne bi bilo..isto tako odlucila bih se na sterilizaciju i kastraciju da mi zivotinju muce hormoni, i da ju gledam cijelu jadnu zbog toga..a pozivanje na neku priodu mi je toliko apsurdno..jer onda zivotinje ne treba ni lijeci jer bi u prirodi ionako uginule, spasavat razne o lonaca, udomljavat ozljedene..jer za njih mjesta u prirodi nema
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » ned svi 27, 2012 20:32 pm

Epimedia je napisao/la:Svatko ima pravo na svoj stav da li će sterilizirati ili neće svoje životinje. I to što netko zagovara sterilizaciju ne znači da te se napada da ti to moraš napraviti.:hm:

Nisam rekla za sebe već za djevojku koja je pitala...ali sam ja skužila da bi ona nabavljala drugog zeku samo iz toga razloga što su joj to konstantno pisali po forumu...kao i za kastraciju...zato kažem...ne mora se odmah navaljivati na ljude kao da to moraju jer im se na taj način šalje kriva vibra...Životnju zahvat ništa ne boli jer je pod narkozom ali ja imam nažalost dva negativna iskustva gdje im je jedna naša maca poslje zahvata iskrvarila a druga nam se doma nikada nije probudila iz narkoze...tako da ja to svom Damiru ne bi...Meni pozivanje na prirodu nije apsurdno...daopače...stavili vi zeku pod stakleno zvono on svoje instinkte ima...kao i dijete kada se rodi u prvoj tj Embionalnoj extrauterinskoj godini kada ima već razvjenu hvatačku šaku itd...pa eto i to zavijanje mačke ili ludovanje zeca je ništa drugo do priroda...ali svatko zna za sebe i svog zvekana najbolje :zeko8:

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan