ZAŠTO NE SMIJETE KUPITI PREMLADOG KUNIĆA!

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

ZAŠTO NE SMIJETE KUPITI PREMLADOG KUNIĆA!

PostPostao/la Lela » sri ožu 19, 2008 18:59 pm

Zeko_Jurica:

Pokušat ću ovdje samo u kratko objasniti zašto je kunićima važno majčinsko mlijeko, te zbog čega ih prije 8 tjedana starosti ne bi trebalo odvajati od majke.

Znamo da je vitaminska kakica od životne važnosti svakom kuniću, jer preko nje dobiva i vitamine i probiotike, koje organizam u tom obliku može najbolje preuzeti. Međutim mehanizam stvaranja vitaminske kakice počinje se razvijati tek sa 3 tjedna starosti i treba mu otprilike još 3 tjedna da bi se razvio. Da bi taj mehanizam proradio, bebi kuniću nužno je majčinsko mlijeko, ali dodatno i vitaminska kakica od mame, koju bebe počinju jesti s otprilike 3 tjedna starosti.

Zašto majčinsko mlijeko? Bebe kunića imaju pH-faktor želuca 5 - 6,5. Kod tog pH-faktora, bakterije koje uđu na usta mogu neometano proći kroz želudac i izazvati enteritis i druge probleme. Međutim, majčinsko mlijeko uz pomoć enzimske reakcije u želucu bebe kunića, stvara tzv. "mliječno ulje" koje kontrolira razinu mikroba u želucu i spriječava nastajanje enteritisa.

Zašto vitaminska kakica od mame? Da bi caecum (slijepo crijevo) bebe kunića došao u funkciju i mogao početi proizvoditi vlastitu vitaminsku kakicu, treba ga prvo naseliti sa zdravim bakterijama, a njih će beba kunić pronaći u vitaminskoj kakici od majke.

Taj proces stvaranja zdrave crijevne flore počinje oko trećeg i traje do otprilike šestog tjedna starosti. Kada se crijevna flora razvije i nakon prestanka dojenja, pH-faktor u želucu jednog kunića će pasti na 1 - 2, što je okolina u kojoj nepoželjne bakterije nemogu opstati, pa time ni doprijeti do crijeva. Tek kada odrasli kunić uzima vlastitu vitaminsku kakicu, pH-faktor poraste na 3 kako bi zdrave i za crijeva poželjne bakterije, želudac propustio dalje.

Razvoj imunosistema usko je povezan i ovisan o zdravim probavnim organima.

Stres je nešto što negativno utječe na imunitet, a upravo je stres nešto što se kuniću dešava kada ga se transportira od uzgajivača u dućan, pa onda po drugi puta, iz dućana u novi dom.

Ne treba zaboraviti ni socijalnu komponentu u razvoju jedne bebe. Ona treba od majke ponešto i naučiti, a igra s braćom je također važna kao priprema za budući sretan život jednog kunića - u već poznatom ili novom društvu.

Eto tako dolazimo do tih 8 odnosno 10 tjedana starosti. Nitko ne kaže da je bebi 10 ili 8 tjedana nužno dojenje, ali isto tako ne znači - da je kunić koji je završio period dojenja - automatski spreman za odlazak od kuće, od roditelja, od braće...
A znate i sami, da odlazak iz roditeljskog doma nema nikakve veze sa prestankom dojenja :wink:
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » sri ožu 19, 2008 21:09 pm

Super Lela :)

Sada ljudi mogu lijepo vidjeti razloge radi kojih nije poželjno tražiti što manju bebu pri kupnji.
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Milica.Malisha » čet ožu 20, 2008 22:27 pm

da... :sad:
ima da odem kod kretena koji je odvojio malishu prerano od majke i svashta cu mu reci....mada je on jednom spomenuo da njemu zecevi stizu od nekoga a on ih samo prodaje... :ljut:
SVI su jako mali!!!! I jos ih prodaje na ulici po ovako hladnom vremenu....ja sam malisu uzela kada je bilo hladno i padala je kisha,nije ni chudo sto se razboleo jadan..... :ljut: :sad: :sad:
nego sam mislila da na malim ceduljama otprintam vashu web adresu i da mu dam to da deli ljudima koji kod njega uzmu zeku...ko zna koliko malishana je umrlo kao Malisha,moram nekako da pomognem tim zekama,a jedini nachin je da uputim kupce na vas sajt..... :hm:
Milica.Malisha
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lady Stardust » čet ožu 20, 2008 23:01 pm

Ako hoce to dijeliti mozda bar nekome pomogne
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la ivana11 » sri tra 08, 2009 22:41 pm

mi smo odlučili kupiti zeku i otišli smo u naš pet shop jer su nam telefonski rekli da su dobili tri nova zeca. Dva koja su već imali su prodani. ja sam željela jednog od tih velikih koji ima sigurno preko 4 mjeseca (oni mi nisu znali reći koliko je star). kada sam došla vidjeti zekane bili su strašni, veličine dlana, sa vrlo čudnim krmeljavim očima od kojih je po neko bilo i presvučeno nekom tamnom mrljom, na vratu s gornje strane jedan nije imao dlake i još puno sitnica koje su mi zapele za oko.
ja sad nisam stručnjak, ali najviše su me zabrinule oči i veličina. da li je moguće da su oni tako mali i imaju takve oči iz razloga što su tek progledali ili?
ja sam rezervirala jednog od tih zekana koji mi je izgledao najzdravije, ali prekjuče su im stigli nova tri, duplo veća od prethodnih i definitivno zdravija tako da sam odmah kupila jednog. Jedino što mora tamo biti još do subote zbog nekih mudrovanja.
A o tome da nemaju pojma kojeg su spola zečevi ne moram ni govorit
Ljudi koji su kupili velikog kojeg ja želim su rekli doć po njega u subotu, ali ne znaju da su došli mali pa zato ja svoga kupljenog ostavljam isto do subote za slučaj da se ipak žele zamjeniti.
ivana11
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lilo » sri tra 08, 2009 22:55 pm

a di si kupila zeku?
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la ivana11 » sri tra 08, 2009 23:19 pm

u našem gradskop pet shopu. Ne znam da li smijem navest ime. Uglavnoj samo je jedan takav
ivana11
Kunić
Kunić

PostPostao/la Pero & Megi » čet tra 09, 2009 6:47 am

Reci kako se zove. :wink:
Otkuda si?
Pero & Megi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » čet tra 09, 2009 7:29 am

Slobodno reci ime :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Re:

PostPostao/la Milica89 » čet pro 10, 2009 0:30 am

Milica.Malisha je napisao/la:da... :sad:
ima da odem kod kretena koji je odvojio malishu prerano od majke i svashta cu mu reci....mada je on jednom spomenuo da njemu zecevi stizu od nekoga a on ih samo prodaje... :ljut:
SVI su jako mali!!!! I jos ih prodaje na ulici po ovako hladnom vremenu....ja sam malisu uzela kada je bilo hladno i padala je kisha,nije ni chudo sto se razboleo jadan..... :ljut: :sad: :sad:
nego sam mislila da na malim ceduljama otprintam vashu web adresu i da mu dam to da deli ljudima koji kod njega uzmu zeku...ko zna koliko malishana je umrlo kao Malisha,moram nekako da pomognem tim zekama,a jedini nachin je da uputim kupce na vas sajt..... :hm:

NIKAKO NE KUPOVATI PREMALE ZECEVE A POSEBNO NE KOD LJUDI STO IH PRODAJU NA ULICI. MENI SU DVA UGINULA I TO POSLE MESEC DANA. :zekoo4: :zekoo9: :zeko4: :sad:
Milica89
Kunić
Kunić

Re: ZAŠTO NE SMIJETE KUPITI PREMLADOG KUNIĆA!

PostPostao/la vuk » ned sij 10, 2010 23:53 pm

moj drug je kupi malog zeku -vrsta: lavlja glava i jako je malo meni on stane na 4 prsta kad spojim i ja sam mu rekao da ga je jako rano odvojen od majke, da li ce preziveti ne znam koliko ima dana ali je jako mali :) da li ce da prezivi?
vuk
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » pon sij 11, 2010 16:18 pm

Nadam se da hoce, striktnio neka se pridrzava prehrane

iskljucivo sijeno i suha hrana i voda - NISTA DRUGO - do bar 5 mjeseci - ni poslastice, mu zeleno ni voce
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la AyriS » čet sij 21, 2010 1:17 am

Užas.. mi smo našeg kupili u onom velikom pet centru (zg) na drvinju
prije ni tjedan dana
nisu znali ni spol ni starost ništa, al je zeca prodao akvarist pa ajde.. ali toliko je malen,stane na dlan i nije teži od kutije cigareta...
preslatki je al ne mogu shvatit zašto ih tak uzimaju mamama kad vide da su bebe :ljut:
sva sreća da je ova naša tak vesela i dobra, a ne istraumatizirana kak bi mogla bit :sad: gadovii
AyriS
Kunić
Kunić

PostPostao/la AyriS » ned tra 18, 2010 11:13 am

Uginula je zekica mala iz mog posta gore...
ne kupujte premale zekane!!!!! :(
AyriS
Kunić
Kunić

PostPostao/la zimbo » sub tra 24, 2010 16:47 pm

znaci tek nakon 2 mjeseca mogu zeca doma? frend mi ima leglo,htio mi ga dat odm cim pocnu po gajbi ici.
zimbo
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan